Fasciale Manipulatie
Fasciale Manipulatie is een methode ontwikkeld door Luigi Stecco, een Italiaanse fysiotherapeut uit het noorden van Italië. Deze methode is in de afgelopen 40 jaar geëvolueerd door studie en praktijk van verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat .
De methode richt zich op de fascia, in het bijzonder de diepe fascia, met inbegrip van het epimysium en de retinacula en gaat ervan uit dat het myofasciale systeem een drie dimensionaal continu systeem is. Dr. Carla Stecco en Dr. Antonio Stecco hebben uitgebreid onderzoek naar de fascia-anatomie uitgevoerd. De onderzoeken hebben de reeds bestaande biomechanische modellen door nieuwe histologische en anatomische gegevens verbeterd.
Deze methode geeft een meer volledig biomechanisch model dat helpt bij het ontcijferen van de rol van de fascia bij aandoeningen van het bewegingsapparaat. De steunpilaar van deze werkwijze behelst het identificeren van een specifiek gebied van de fascia in relatie tot een beperkte beweging . Zodra een beperkte of pijnlijke beweging wordt geïdentificeerd, dan is een specifiek punt in de fascia betrokken. Door de juiste manipulatie van dit deel van de fascia, kan beweging worden hersteld.
Door het analyseren van de musculoskeletale anatomie verdeelt Luigi Stecco het lichaam in 14 segmenten en zes myofasciale eenheden bestaande uit spiervezels, de diepe fascia (inclusief epimysium) en de gewrichten.
Een deel van de fascia hecht op het bot aan, een ander deel is vrij om te schuiven. Het vrije deel van de fascia laat trekkracht van spieren convergeren op een bepaald punt. Dit wordt het Centrum van Coordination of CC genoemd (5). De zes bewegingen die op de drie ruimtelijke vlakken vaak wordt gecombineerd worden gesynchroniseerd vanuit de Centra van Fusion of CF .
Fascia wordt gevormd door golvende collageenvezels en elastische vezels gerangschikt in verschillende lagen. Door zijn golvende collageenvezels, kan fascia worden uitgerekt. Dankzij de elastische vezels, kan het ook weer terugkeren naar zijn oorspronkelijke rusttoestand.
Diepe fascia is makkelijk te verwarren met de aponeurosen of het onderhuidse bindweefsel (oppervlakkige fascia). Onderhuids bindweefsel vormt een zeer elastisch, glijdend membraan essentieel voor warmteregeling , metabole uitwisseling en de bescherming van de vaten en zenuwen, terwijl de diepe fascia de spieren en de aponeurose van de spier omhult tot de plek waar deze op het bot aanhecht.
Ook is er een verschil tussen de diepe fascia van de romp en die van de ledematen (6). De eerste wordt gevormd door drie lagen, die verschillende spiergroepen omringen. In de romp onderscheiden we een oppervlakkige laag (m. Latissimus Dorsi, Gluteus Maximus en de schuine buikspieren), een middelste laag ( m. Serratus Posterior Inferieur en Superieur, mm.Iliocostalis ) en een diepe laag ( mm. Interspinali, mm. Intertraversari, mm. Multifidi en m. Transversus Abdominis). In de ledematen is de diepe fascia bijzonder dik en goed georganiseerd.
De hypothese is dat de rijk geïnnerveerd fascia (7) de spierfunctie kan beïnvloeden en onderhouden. Door een basale spanning van de fascia, worden de vrije zenuwuiteinden en receptoren voorbereid om eventuele variatie in spanning waar te nemen en dus alle bewegingen van het lichaam te registreren.
Wanneer een lichaamsdeel beweegt in een bepaalde richting is er een myofasciale, tensionele herschikking binnen de bijbehorende fascia. Sensoren ingebed binnen de fascia worden gestimuleerd en produceren nauwkeurige informatie. Elke belemmering in het glijden van de fascia resulteert in een ongecontroleerde beweging en disfunctie.
Er wordt verondersteld dat de fascia betrokken is bij proprioceptie en perifere motorische controle in strikte samenwerking met het Centrale Zenuwstelsel.
Een nauwkeurige analyse van myofasciale verbindingen op basis van een goed begrip van de fascia-anatomie, kan aanwijzingen verschaffen over de juiste lokatie voor therapeutisch ingrijpen. Elke verandering van diepe fascia kan spanningsveranderingen veroorzaken in een geassocieerd gebied resulterend in disfunctie en a-functionele bewegingspatronen. Manuele release technieken op specifieke punten (CC en CF) zijn gericht op het herstellen van de spanningsbalans. Compenserende spanning kan zich uitstrekken langs myofasciale banen en leiden tot lokale en uitstralende pijn. In de praktijk blijken ischias -achtige pijnen en cervicobrachialgie vaak zonder aantoonbare zenuwwortel irritatie voor te komen (8).
Therapeuten die werken met de Fasciale Manipulatie © methode werken vaak op afstand van de daadwerkelijke plaats van de pijn, die vaak wordt veroorzaakt door a-fysiologische spanning. De plek waar de pijn ervaren wordt noemen we het Centrum van Perception (CP) van de myofasciale-unit. Uiteraard is het erg belangrijk om aandacht te schenken aan de oorzaak van de pijn. Wat is de oorsprong van deze abnormale spanning? Met andere woorden, waar liggen de CC en CF binnen de diepe fascia.
- zich verdiepen in de anatomische en fysiologische kennis van de fascia.
- inzicht krijgen in de biomechanische organisatie van de fascia en de klinische implicaties.
- praktische vaardigheden in de "Fascial Manipulation®" verwerven ter behandeling van musculoskeletale aandoeningen.
Belang
De "Fascial Manipulation®" biedt de deelnemers een uitgebreide methode om op een systematische manier aandoeningen zoals posturale instabiliteit, pijn, bewegingsbeperking, coördinatieproblemen, .... op te sporen en te behandelen.
Deze methode omvat een manueel therapeutische aanpak gericht op het ‘decoderen’ van symptomen en compensaties om zo het lichaam in zijn globaliteit te kunnen behandelen. Deze werkwijze is niet gebaseerd op behandelingsprotocollen maar biedt een systematische evaluatie die zorgt voor een persoonlijk gerichte behandeling van elke patiënt.
Luigi Stecco, uitvinder van deze methode, heeft het belang van de fasciae reeds meer dan 40 jaar geleden aangetoond en heeft hieruit de Fascial Manipulation® ontwikkeld.
Il est donc de plus en plus reconnu comme impliqué dans les troubles et les dysfonctionnements de l’appareil locomoteur. La formation en Fascial Manipulation® permet d’avoir tous les outils en main pour traiter vos patients dès la fin de chaque niveau de formation.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat fasciae een rijkelijk geënerveerd bindweefsel is die een belangrijke rol speelt in het overbrengen van krachten. De fascia wordt dus meer en meer erkend als belangrijke speler bij problemen en dysfuncties van het locomotorisch stelsel. Op het einde van de opleiding Fascial Manipulation® is men in staat om alle ‘tools’ te gebruiken om de patiënt effectief te behandelen.
Niveau 1: dit niveau omvat de ‘Coordination Center’ (CC) en myofasciale ketens
Doelstellingen:
- Verdiepen in de anatomie en fysiologie van de fasciae
- Selecteren van relevante informatie in de anamnese
- De nomenclatuur kennen van Fascial Manipulation®
- Formuleren van een hypothese in relatie tot de CC
- Aanleren van de palpatoire en motorische controles in relatie tot de CC
- Lokaliseren van de CC
- Aanleren van de behandelingsposities van de CC
- Inzicht krijgen in de organisatie van de 3-dimensionele bewegingen en de 6 myofasciale ketens
- Kennen en begrijpen van de juiste associaties van de CC
- Kennen en begrijpen van de logische compensaties en behandeling van de CC
Praktische informatie
-
Toelatingsvoorwaarden: Kinesitherapeut, fysiotherapeut, manueel therapeut, osteopaat, arts.........................
-
Docent: Steverlynck Alain
-
Voertaal : Engels
-
Locatie : VAN DER VALK HOTEL NAZARETH - Autostrade E 17 - 9810 Nazareth - Gent Wegbeschrijving
-
Lesdatum: de datums voor 2020 moeten nog bepaald worden
-
Dagindeling : 08.30. - 18.00 uur
-
Aantal cursisten: minimum 14 - max 20
-
Benodigdheden: losse kledij
-
Cursusgeld : 1360 €
-
Deelnemers uit het Vlaamse gewest kunnen gebruik maken van de KMO-portefeuille. De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor ondernemers financiële steun krijgen bij aankoop van opleiding (mogelijkheid tot maximum 40% tussenkomst van de Vlaamse Gemeenschap)
-
De organisatie behoudt zich het recht voor om eventuele wijzigingen in het programma en planning aan te brengen.
Actuele & praktische info ICZO vzw
-
Infomomenten te Brugge op 15 mei 2021
-
Infomomenten te Antwerpen op 19/06/2021
-
Infomomenten te Antwerpen op 21/08/2021
-
Acupunctuur of Dry needling
Westerse Medische Basiskennis
Partners in Education










Bachelor opleidingen in de Gezondheidszorg Howest
Nieuwsbrief
Inschrijven hier
Hiermee kan u zich gratis abonneren op onze periodieke nieuwsbrieven. De informatie die u doorgeeft zal enkel voor dat doel gebruikt worden