zwangerschapsbegeleiding

 

De cursus zwangerschapsbegeleiding (=perinatale kinesitherapie) is de omvattende term voor prenatale en postnatale kinesitherapie.

Tijdens de cursus leren we de zwangere vrouw begeleiden in haar voorbereiding naar de bevalling toe.
In die context leggen we tijdens de cursus de nadruk op een “geïntegreerde benadering” door onder meer gebruik te maken van holistische principes hierin wordt de mens in zijn totaliteit benaderd.
Het begeleiden van zwangeren heeft een tweeledig doel. De fysieke aspecten optimaliseren, maar evenzeer de psycho-emotionele aspecten van de zwangerschap en de geboorte te begeleiden en ruimte te geven. Binnen de begeleiding is de rol van de partner ook zeer belangrijk.
Dit doen we door veel informatie te geven over de zwangerschap zelf, maar ook over hoe een bevalling verloopt. Hoe beter een zwangere vrouw geïnformeerd is, hoe zelfverzekerder ze de bevalling zal doormaken.

Er wordt aandacht besteed aan houdingsoefeningen, stretchoefeningen, bekkenbodemspieroefeningen, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, houdingen om weeën op te vangen, baringsoefeningen, perstechnieken, partneroefeningen en massages. Ook de ontmoeting met het kind wordt bewust gemaakt door het kindje aan te raken, affectief te benaderen en door visualisatieoefeningen. Ook haptonomische principes worden meegegeven.
Aandacht wordt ook besteed aan de anatomie, fysiologie, pathologie van de perinatale periode, de technische ingrepen in de perinatale periode, borstvoeding, draagmethoden, thuis bevallen, arbeid en geboorte in water.

De cursus zwangerschapsbegeleiding verloopt over 10 dagen en omvat 60 lesuren.

 

Interesse in de cursus zwangerschapsbegeleiding - nuttige links:

 

zwangerschapsbegeleiding bij ICZO