zenuwreflexologie

Zenuwreflexologie : inwerken op de zenuwreflexpunten.

Zenuwreflexologie is ontstaan uit de voetreflexologie. Zoals er reflexzones voor organen op de voetzool liggen bestaan er ook zeer gedetailleerde zenuwreflexpunten op de diverse botstukken van het voetskelet. Elk punt heeft een rechtstreekse invloed op één bepaalde zenuw of één bepaalde zenuwstructuur en de daaraan vast hangende weefsels.

Met zenuwreflexpunten kan je overal ingrijpen waar de neurotransmissie veranderd is. Pijn ontstaat meestal tengevolge van disfuncties in het musculoskeletaal of visceraal apparaat. Die disfuncties worden door perifere zenuwen gecodeerd. Het centrale zenuwstelsel antwoordt met somatische en autonome reacties. Dit alles gebeurt door veranderende neurotransmissie in communicatie tussen zenuwen onderling en in zenuwuiteinden in weefsels.
Met het aandrukken van gerichte zenuwreflexpunten kan je op heel die ketting van sensorische informatie en motorische antwoorden ingrijpen.

De voordelen van het werken met zenuwreflexpunten zijn?

  1. Je hebt een onmiddellijk objectief waarneembaar effect. De NR-punten werken direct via het zenuwstelsel wat de snelle werking kan verklaren.
  2. De NR-punten werken zeer gedetailleerd. Je kan dus focussen op wel bepaalde onderdelen van een pathologie.
  3. Je kan NR-punten combineren in elke andere manuele behandelwijze.

 

Kinesitherapeuten, osteopaten en chiropractors kunnen bijvoorbeeld paravertebrale spieren snel doen ontspannen met het aandrukken van de NR-punten van de dorsale spinale zenuwen. Dit maakt het mobiliseren en/of manipuleren van de wervelkolom een stuk makkelijker.
Voetreflexologen kunnen voor hun orgaanbehandeling eerst alle NR-punten aandrukken die dit orgaan bezenuwen waardoor het effect van de orgaanzone-behandeling sneller en efficiënter werkt en langduriger aanhoudt.
Sportmasseurs kunnen spieren sneller en efficiënter ontspannen door het gecombineerd aandrukken van NR-punten voor de bezenuwing van de spieren.
Shiatsutherapeuten kunnen het bij rekken van meridiaan-kettingen tussenkomen met de NR-punten van de perifere zenuwen die tot die meridiaan-ketting behoren.

Interesse in de opleiding zenuwreflexologie - ICZO - nuttige links:
 

 

Zenuwreflexologie