Ontgiftingsmethoden

orthomoleculaire voeding voedingssupplementen cursus opleiding ontgiften detox

meer informatie: zie opleidingen

Vanuit de oude natuurgeneeskundige visie is iedere ziekte in principe een detoxificatieprobleem. Deze visie gaat heden ten dage meer op dan ooit, omdat de mens in toenemende mate zijn leefomgeving en voedsel heeft vervuild. Daarbij spelen diverse andere stressoren eveneens een rol en wordt ons systeem overvraagd waarbij verzuring optreedt en op termijn accumulaties en degeneratieve weefselveranderingen ontstaan. 
Het lichaam de mogelijkheid geven om zich te ontdoen van toxines is dus van cruciaal belang voor zowel het herstel van ziekte als het behoud van optimale gezondheid. Indien het lichaam onvoldoende kan detoxificeren, zal het zoveel mogelijk directe schade trachten te voorkomen door toxines op te slaan. Schade is echter onvermijdelijk en op termijn is een waaier aan pathologie het gevolg. 
Om dit proces te keren kunnen we ontgiftingsmethoden toepassen. Het vrijmaken van toxines en de benodigde detoxificatie ervan moet echter volledig door het lichaam uitgevoerd kunnen worden. 
Immers een toxine die vrijgezet wordt blijkt als gevolg van de eerste detoxificatiestap juist schadelijker te worden en het lichaam moet derhalve alle detoxificatiestappen vlot kunnen finaliseren teneinde de toxines adequaat uit te kunnen scheiden. Dit is bijvoorbeeld ook van belang bij het stoppen met roken, gewichtsreductie, de voorbereiding op een gezonde zwangerschap, etc. Ook regelmatig uit voorzorg het lichaam een 'kuur' aanbieden is bepaald geen overbodige luxe voor een gezond en vitaal leven.