Voedselintoleranties

Locatie/Venue

LOCATIE/VENUE


Inleiding/Introduction

Voedselovergevoeligheden/intoleranties in relatie
tot chronische (pijn-gerelateerde) aandoeningen en vermoeidheid

 
 
Welke voeding is nu gezond? Welk dieet moeten we eigenlijk volgen willen we langer leven?
Het antwoord is: het is voor iedereen anders. Hoe voedzaam een voedingsmiddel is, hangt af van de verteerbaarheid en verdraagzaamheid hiervoor. De verteringscapaciteit van een bepaald orgaan is zo individueel verschillend soms zichtbaar binnen eenzelfde familie of generatie. Stress, hormonale veranderingen, infecties, gebruik van bepaalde medicatie en zware fysieke inspanningen kunnen daarbij ook nog eens de verdraagzaamheid en verteerbaarheid veranderen zeker als meerdere factoren samen voorkomen. Door jarenlange ervaring heb ik kunnen vaststellen dat bijvoorbeeld een slechte maagwerking mede verantwoordelijk kan zijn in geval van migraine of rugklachten en dat hooikoorts versterkt kan worden wanneer langdurige darmklachten zich voordoen of de lever niet voldoende functioneert.
 
Voedselovergevoeligheden kunnen mede oorzaak zijn bij het ontstaan van chronische aandoeningen  doordat we geen feeling of contact meer hebben met onze voeding. Het aanleren van welke voedingsmiddelen zijn of haar klachten kunnen beïnvloeden en bewust worden op welk moment deze dan best in een kleine dosis worden genuttigd, is dus van cruciaal belang wil men zonder pijn en vermoeidheid door het leven gaan.
 
Interessant is dat het lichaam zelf aangeeft waar het probleem zich voordoet en waarom iemand een ‘craving’ of verslaving vertoont voor een bepaald voedingsmiddel. Ook de kindertijd bevat een grote bron van informatie om bepaalde voedselovergevoeligheden te herkennen.
 
De meesten onder ons hangen vast aan een voedingspatroon afkomstig van de voedingsgewoonten van (groot)ouders of omdat een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het beter is dat we zus of zo eten wil men zich beter voelen. Veel diëten helpen ‘tijdelijk’ of we nu vetten, suikers of beiden elimineren, doch moet steeds getracht worden om zoveel mogelijk variatie te bekomen in zijn of haar menu. We weten ondertussen dat onze darmflora onze gezondheid beheerst maar dit kan enkel bekomen worden door een zo groot mogelijke diversiteit te realiseren in onze darmflora. Dan ook heb je de minste kans op herval of jojo effect. Hoe je dit kan bekomen leer ik jullie graag tijdens een 3 daagse cursus.
We moeten dus eten wat bij ons past en luisteren naar wat ons lichaam te zeggen heeft.
 
Al 20 jaar is Christine Tobback werkzaam op vlak van voedselovergevoeligheden en heeft heel veel kennis en ervaring op gedaan, niet alleen rond voeding maar ook over tekorten die kunnen optreden in geval van bepaalde intoleranties en welke supplementen dan best worden ingeschakeld. 

Inhoud/Content

 

DAG 1:

  1. Belang van een correcte voedingsanamnese
  • In te vullen klachtenlijst door patiënt
  • Specifiek gerichte vragen
  1. Indeling voedselovergevoeligheden
  • Immunologische overgevoeligheden en kruisreacties
  • Niet-immunologische intoleranties
  1. Intolerantie voor lactose en fructose:
  • Bronnen
  • Adem testen
  • Oorzaken van een lactose of fructose malabsorptie
  • Belang van de kindertijd
  • FODMAP-dieet en interpretatie in geval van PDS
  • Alternatieven voor fructose
  • Belang van het gebruik van vetstoffen
  • Is fructose slechter dan glucose?
  • Klachten die optreden indien een lactose of fructose intolerantie zich voordoet
  • Hoe een lactose en fructose malabsorptie andere intoleranties kunnen versterken
  • Tekorten die kunnen optreden in geval van een fructose malabsorptie
  • Hoe een fructose en lactose malabsorptie osteoporose kunnen versterken
  • Casussen
 
DAG 2:
  1. Histamine intolerantie of pseudo-allergie
  • Bronnen/ triggers
  • Histamine cyclus
  • Risico groepen of welke factoren spelen een rol
  • Belang van het gebruik van vetstoffen
  • Belang van de kindertijd
  • Drang naar een bepaald voedingsmiddel als teken van een histamine intolerantie
  • Reacties die optreden in geval van een histamine overgevoeligheid
  • Invloed van een histamine intolerantie op het ontstaan van pijn (zoals migraine, IBS, astma, reuma, maagklachten, jeuk, vochtretentie...) en vermoeidheid.
  • Analyse: invloed van voedselintoleranties op CVS/Fibromyalgie gerelateerde klachten
  • Invloed van een histamine overgevoeligheid op mentale klachten (verwardheid, geheugenproblemen, agressiviteit, angst, depressie, burn-out...)
  • Tekorten die kunnen optreden in geval van een histamine overgevoeligheid
  • Casussen
  1. Andere overgevoeligheden zoals nikkel, salicylaten, chemische overgevoeligheden
 
DAG 3:
  • Invloed van maag en darmwerking op het ontstaan van voedselovergevoeligheden 
  • Drang naar een bepaald voedingsmiddel als teken van een slechte maagwerking/ hypochlorhydria
  • Klachten die kunnen optreden in geval van maagzuurtekort of langdurig gebruik van maagzuurremmers
  • Tekorten die kunnen optreden in geval van een hypochlorhydria
  • Welke supplementen zijn inzetbaar in geval van een maagzuurtekort
  • Casussen
  • Hoe intoleranties onze slaapkwaliteit kunnen verstoren
  • Belang van een goede leverwerking en optimale methylering
  • Hoe voedselovergevoeligheden onze immuniteit kunnen verstoren
  • Hoe intoleranties long covid klachten kunnen beïnvloeden
  • Analyse: invloed van voedselovergevoeligheden op migraine/hoofdpijn
  • Wat kunnen we leren van grootmoeders keuken en wat is het succes van Okinawa/Japanse keuken?
  • Toepassing mogelijkheden voor bedrijven, rusthuizen en scholen
 
Besluit: Eet wat bij je past en luister naar wat je lichaam te zeggen heeft

 

 

Doelstellingen/Objectives

De opleiding is gericht op het aanleren van technische & exact-wetenschappelijke kennis en is van toepassing zoals bepaald binnen de Zorg STEM-opleidingen 

  • Belang van een correcte voedingsanamnese
  • Bepaalde factoren die een rol spelen in geval van een histamine/fructose/lactose intolerantie of welke zijn de risico groepen
  • Invloed van intoleranties op het ontstaan van pijn (zoals migraine, IBS, astma, reuma, maagklachten en keelpijn, jeuk of urticaria, vochtretentie...) en vermoeidheid
  • Invloed van intoleranties op mentale klachten (verwardheid, geheugenproblemen, agressiviteit, angst,  depressie, burn-out...)
  • Bronnen van histamine, fructose, lactose, caseïne, gluten, nikkel - Mogelijke kruisreacties in geval van IgE reacties.
  • Invloed van maag en darmwerking op het ontstaan van voedselovergevoeligheden
  • Wanneer juist gluten beperken / elimineren?
  • Het belang van de kindertijd
  • Hoe voedselovergevoeligheden onze immuniteit kunnen beïnvloeden
  • Voedselintoleranties = individueel voedingsplan
  • Tekorten die kunnen optreden bij bepaalde intoleranties    oelichting grootmoeders keuken en Okinawa/Japanse keuken
  • Toepassingsmogelijkheden voor bedrijven, rusthuizen en scholen
 

Toelatingsvoorwaarden/conditions of admission

  • Alle erkende (para) medische beroepen

Datum/Data

  • 23/09/2023
  • 07/10/2023
  • 21/10/2023

Lesuren/Timing

  • 09.30 - 17.00 uur

Docent


Tobback Christine
Tobback Christine

  • Diëtiste
  • Medisch laborante
  • Sportvoeding

 

 

 

Studiepunten/Credits

1.5 = Een studiepunt is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en examenactiviteiten en waarmee de studiebelasting van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt

Cursusgeld/Fee

600 €

KMO-P

Kom je in aanmerking? zie https://www.iczo.be/nl/kmo-portefeuille

Studiegebied

Voeding - Westerse Gezondheidszorg

Voertaal/Language

Nederlands

Diversen/Miscellaneous

  • Benodigdheden: /
  • Doorlopende coffee breaks (koffie, thee, water) + broodjeslunch (broodjes, soep, saladebar, koffie, thee en water, ....)
  • Gratis ondergrondse parking voor Uw wagen
  • De organisatie behoudt zich het recht voor om eventuele wijzigingen in het programma en planning aan te brengen.

Therapeutenlijst

https://www.therapeutenlijst.be

Inschrijven

Inschrijven – Registration