Sportletsels en revalidatie

Locatie/Venue

LOCATIE/VENUE


Inleiding/Introduction

 
Sportletsels komen zeer frequent voor. Ze vertegenwoordigen veruit de grootste groep van letsels veroorzaakt door (sport)ongevallen. Meestal gaat het om een plots trauma, maar ook overbelasting kan aan de basis liggen. Meestal zijn de letsels onschuldig en gaat het om letsels van spieren en pezen, blauwe plekken en pijn. Meer dan een kwart doet zich voor ter hoogte van de knie of de enkel. Ook rugletsels komen veel voor.
De oorzaak is vaak het plots stoppen van een beweging of het veranderen van richting, geringe spierkracht, slappe gewrichtsbanden, slechte techniek, afwijkingen van de stand zoals X-benen en platvoeten, en een gebrekkig ruimtelijk gevoel. Snelle eerste hulp bevordert het herstel. Verder is preventie zeer belangrijk.
Het aantal en de ernst van de letsels hangt o.a. af van de aard en intensiteit van de beoefende sport. Wandelen, fietsen, zwemmen, langlaufen, aerobics, schaatsen, dansen, fitness en golf zijn relatief veilige sporten. Beroepssporten met extreme trainingen en intensieve competities, en contactsporten zijn gevaarlijker om letsels op te lopen. Ernstige letsels kunnen ook op latere leeftijd voor problemen zorgen. Zo komt knieartrose meer voor bij sporters die vroeger een kruisbandscheur hebben gehad.
Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk te starten met behandeling en revalidatie. De initiële behandeling is gebaseerd op het RICE-principe: Rust, Ice (met een ijspack), Compressie (drukverband) en Elevatie (hoogstand van het getroffen lidmaat). Afhankelijk van de ernst van het letsel duurt deze fase 3 tot 7 dagen. Nadien mag en moet je al meteen met de revalidatie starten. In principe moet de mobilisatie binnen de pijngrens gebeuren. Je moet dus niet per se afzien om sneller te genezen. Je volgt best een oefentherapie bij de kinesist. Gecontroleerde beweging zorgt voor een mooi, sterk en elastisch litteken.
Preventie is zeer belangrijk en berust op 2 pijlers: materiaal en aangepaste training. Bij materiaal denken we o.a. aan aangepaste sportkleding, zoals goed schoeisel en beschermende kledij (fietshelm, knie- en elleboogbeschermers, enz.), goede apparatuur, inlegzolen, steunbanden e.d. De training moet individueel aangepast zijn, en gebeurt best onder leiding van een competente trainer. Een goede opwarming, trage opvoering van de intensiteit, geleidelijke invoering van nieuwe oefeningen, … zijn hier van groot belang. (Bron: gezondheidenwetenschap.be)
 

 

Inhoud/Content

 

Onderwerp 1

Werpschouder - Schouder instabiliteit - Dr Geert Declercq
 


 

Een werpschouder is een bepaald type schouderpijn welke is ontstaan door verkortingen van de spieren en het gewrichtskapsel aan de achterzijde van de schouder. Dit noemt men ook wel een GIRD: 'Glenohumeral Internal Rotation Deficit'. 
De oorzaak ligt hem vaak bij een vergrote soepelheid (laxiteit) van het voorste kapsel vande schouder. Doordat het kapsel te soepel is lijkt de draaibeweging naar de achterzijde te zijn vergroot.
Verminderde beweeglijkheid en pijn aan de voorkant of de achterkant van de schouder. De pijn kan uitstralen naar de nek of bovenarm.
De ziekte komt vooral voor bij beoefenaars van bepaalde sporten waarbij met kracht een bal of racket moet worden gegooid/gezwaaid, zoals baseball, tennis, sommige atletiek disciplines, handbal, waterpolo.
 
Dr. Geert Declercq zal ons in een traject meenemen doorheen de complexiteit van het schoudergewicht.
Zijn benadering van de werpschouder en meest recente wetenschappelijke publicaties en therapeutische mogelijkheden op zowel conservatief als ook op chirurgische vlak, kunnen jullie een beter inzicht geven in zowel de diagnostiek als de behandelingsmodaliteiten van de werpschouder.
De werpschouder is een complex gegeven met multipele variabelen. Door repetitieve werpbewegingen kunnen meerdere letsels ontstaan, waaronder weke delen en/of beenderige adaptaties, labrum letsels, internal impingement en andere biomechanische adaptaties.
De ontstaansmechanismes kunnen variëren naargelang het type van sport.
Bij sporters die last hebben van een zogenaamde werpschouder is er sprake van een scala aan mogelijke afwijkingen. In die optiek kan een grondig klinisch onderzoek aangevuld met een aangepaste beeldvorming lijden tot een correcte diagnose. Zodoende kan een aangepaste therapie, in de meeste gevallen met functionele revalidatie of (eerder zelden) chirurgisch, een oplossing bieden.
 
Dr G. Declercq is een gerenommeerd chirurg en internationaal gekend sportarts onder meer als hoofd van de medische staf van KBVB. Hij vergezelt het team van de Rode Duivels al gedurende jaren op hun wedstrijden in binnen- en buitenland.
 
 
Onderwerp 2
 
Pubalgie - Dr Kristof Sas
 

 
Pubalgie is een pijnsyndroom ter hoogte van de schaamstreek dat vooral bij sporters voorkomt, in de eerste plaats bij voetballers, maar ook bij andere sporten waarbij er veel 'rek' op de anterieure keten komt, zoals bij volleybal, basketbal, tennis en sommige disciplines in de atletiek.
 
Tijdens de presentatie zal Dr. Sas zijn aanpak van 'pubalgie' bespreken. Hij zal daarbij de verschillende mogelijke oorzaken van 'liespijn' en de daarbij horende, correcte diagnostiek (eigenlijk is de term 'pubalgie' achterhaald) belichten. 
Er zal uitgebreid aandacht zijn voor de differentiaal diagnostiek, zowel klinisch als met beeldvorming.
Tenslotte zullen ook de mogelijke behandelingen met hun voor- en nadelen uiteengezet worden.
 
 
Kinesitherapie Werpschouder - Schouder instabiliteit Pubalgie  - Dimitri Lowette
 
In de kinesitherapeutische benadering bouwen we verder op het onderwerp zoals dat besproken werd door de artsen nl. de werpschouder en heupklachten meer bepaald pubalgie.
De schouder en de heup zijn twee complexe gewrichten met een scala aan pathologieën.
We trachten U een overzicht te geven van onderzoeken en testen teneinde de structuur en strategie van het behandelplan te optimaliseren en zo duidelijk mogelijk aan te passen aan de verschillende pathologische situaties.
In de revalidatie maken we de brug van de on hands revalidatie  tot de return to play fase.

Doelstellingen/Objectives

  • De opleiding is gericht op het aanleren van technische & exact-wetenschappelijke kennis en is van toepassing zoals bepaald binnen de Zorg STEM-opleidingen :
  • Het verwerven van algemene kinesitherapeutische beroepscompetenties (geïntegreerde kennis, vaardigheden en attitudes), in kader van sportletsels gebaseerd op een 'evidence based' benadering 
  • het behouden en verbeteren van de kwaliteit van bewegen. Dit gebeurt in een wetenschappelijke omkadering die gesteund is op EBM
  • de samenwerking tussen de kinesitherapeut enerzijds die de behandeling opstart en anderzijds de patient aanleert hoe hij/zij best tot zo functioneel mogelijk bewegen komt.
  • het behandelen van sporters met acute en chronische klachten zowel binnen de eigen praktijk als binnen de thuissituatie van de patiënt of sportomgeving

Toelatingsvoorwaarden/conditions of admission

  • Kinesitherapeut (fysiotherapeut NL), (sport)arts, ergotherapeut, Bachelor of Master Sport en Bewegen

Datum/Data

  • 11 februari 2023

Lesuren/Timing

  • 8.30 uur ontvangstkoffie
  • 09.00 uur: Werpschouder - Schouder instabiliteit - Dr Geert Declercq
  • 09.30 uur: Werpschouder - Schouder instabiliteit – Dimitri Lowette
  • 10.30 uur: pauze
  • 11.00 uur: Pubalgie - Dr Kristof Sas
  • 11.30 uur: Pubalgie – Dimitri Lowette
  • 12.30 uur: Einde

Docent


Lowette Dimitri
Lowette Dimitri

  • Kinesitherapeut
  • Osteopaat
  • Acupuncturist
  • Gespecilaiseerd in sportletsels. Medische Belgische Nationale Ploeg Rode Duivels op het WK 2014, Head of physio Belgische Nationale Ploeg Rode Duivels 2014 tot 2016, Hoofd medische staf Zepperen-Brustem sedert 1998, Lid medische staf STVV 2016 - 2018, Lid medische staf Limburg United 2015 - 2020. Head of Physio Nationale Ploeg voetbal Ivoorkust 2017, Jordanie 2018 deelname Asian Cup 2019,  Iran 2019

 

Accreditaties/Accreditation

Het aantal accreditatiepunten verschilt per beroepsverenging en wordt best nagezien bij de betreffende organisatie

Pro-Q-Kine Algemeen ( punten)

Studiepunten/Credits

0.5 = Een studiepunt is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en examenactiviteiten en waarmee de studiebelasting van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt

Cursusgeld/Fee

200 €

KMO-P

Kom je in aanmerking? zie https://www.iczo.be/nl/kmo-portefeuille

Studiegebied

Bewegen - Manuele - Massage - Revalidatie - Relaxatie - Sport

Voertaal/Language

Nederlands

Cursusmateriaal/Hand-outs

De Syllabus wordt via het ICZO-platform aangereikt na betaling van het cursusgeld. Hiervoor wordt de cursist tijdig uitgenodigd (binnen de week voor de 1e lesdag)

Diversen/Miscellaneous

  • Doorlopende coffee breaks (koffie, thee, water) 
  • Gratis ondergrondse parking voor Uw wagen
  • De organisatie behoudt zich het recht voor om eventuele wijzigingen in het programma en planning aan te brengen

Therapeutenlijst

https://www.therapeutenlijst.be

Inschrijven

Inschrijven – Registration