Inleiding/Introduction
Voedseltherapie binnen de traditionele Chinese Gezondheidszorg is gericht op het behouden van een evenwichtige voeding door middel van voeding. Medische dieettherapie daarentegen richt zich op het bereiken van een evenwicht tussen Yin en Yang door de combinatie van voeding en medicijnen.
Een Voedingsdeskundige binnen de Chinese Gezondheidszorg (VCG) of een beoefenaar van “Shi Liao” (voedseltherapie) gebruikt voedsel als medicijn. Een VCG beschouwt voeding als essentieel voor de gezondheid en richt zich op energetische eigenschappen (verwarmend, verkoelend) en het in evenwicht brengen van Yin/Yang en de vijf elementen (Wu Xing), niet alleen op voedingsstoffen, maar wil ook ziektes voorkomen, het evenwicht herstellen en genezing ondersteunen, door het dieet aan te passen aan de seizoenen, de regio en de individuele constitutie.
Zowel "voedseltherapie" als "medische dieettherapie" zijn gericht op het behoud van gezondheid, het voorkomen van ziekten, het wegnemen van ziekten en het vertragen van veroudering. De laatste jaren worden zowel voedseltherapie als medische dieettherapie steeds vaker toegepast in de klinische voedingstherapie.
De totale opleiding bestaat uit 30 lesdagen :
- 1e jaar = 20 lesdagen : Het 1e academiejaar is gericht op een introductie, diagnostiek en therapeutische technieken (practica)
- 2e jaar = 10 lesdagen : Het 2de academiejaar is gericht op gezonde voeding (meer info >>>)
Doelstellingen/Objectives
ICZO wil met deze opleiding therapeuten opleiden die patiënten op een toegankelijke manier helpen om gezond te leven. Met onderbouwd advies, concrete tips, kant-en-klaar projecten en therapie.
We willen de patiënten helpen om gezonder te leven in een gezonde omgeving. Via deze opleiding delen we onze expertise en ervaring met professionals die meer lever over gezondheidsthema’s, over gedragsverandering en gezondheidsongelijkheid. Altijd goed onderbouwd én bruikbaar in de praktijk.