- De opleiding is gericht op het aanleren van technische & exact-wetenschappelijke kennis en is van toepassing zoals bepaald binnen de Zorg STEM-opleidingen.
Omschrijving en leerdoelen :
Steeds vaker zien we baby’s, kinderen en jongeren in de praktijk die kampen met slaapproblemen. De (kinesi)therapeut is hierbij de ideale persoon om deze jonge patiënten en hun ouders met slaapproblemen op te vangen, te informeren en te begeleiden daar deze professional begrip heeft van ontspannings- en ademhalingstechnieken, technieken om innerlijke rust te verkrijgen, technieken om zijn gedachten en piekeren te leren beheren.
Deze opleiding biedt een aanvullende opleiding daar deze ook in gaat in de versterking van kennis rond slaaphygiëne en gezonde slaapgewoonten. Aspecten vanuit cognitieve gedragstherapie worden afgewisseld met fysieke technieken, oefeningen en toepassingen. Daardoor biedt deze opleiding een integrale aanpak in de slaapproblemen bij baby’s, kinderen en jongeren.
Leerdoelen :
-
De kern van de opleiding ligt in het vermogen om op basis van de anamnese en symptomen en te kunnen kiezen voor advies, symptomatische of causale behandeling van slaapproblemen;
-
Leren analyseren van de anamnestische gegevens en daaruit het kunnen opstellen van een therapeutische aanpak;
-
Het voorgaande uitvoeren in samenspraak met andere (para)medische disciplines;
-
Leren opstellen van een behandelplan volgens de potentiële mogelijkheden van de patiënt naar advies, symptomatische of causale aanpak;
-
Het begeleiden in het traject naar een adequatere slaap door het regelmatig evalueren en bijsturen.
Interdisciplinaire samenwerking
In samenwerking met andere disciplines kan de (kines)itherapeut adequaat bijdragen aan het verminderen van slaapproblemen. Dit doet hij door gebruik te maken van zijn specifieke beroepseigen technieken, aangevuld met de verworven competenties uit deze opleiding.
Idem kan de therapeut een ideale verlenging zijn van de onderzoeken of begeleiding vanuit onderzoek in een slaapcentrum. De therapeut leert de conclusies die het slaaplabo doorgeeft adequaat te vertalen en om te zetten in praktische therapeutische applicaties.
Ontspanningsoefeningen
De therapeut beschikt over een hele resem ontspanning- en ademhalingsoefeningen die de patiënt adequaat kunnen helpen de overmatige spanningsgraad te dempen. Deze zijn zowel fysisch als mentaal van aard.
Psychomotoriek bij kinderen
Bij het behandelen van kinderen met slaapproblemen kunnen specifiek psychomotorische vaardigheden een waardevolle bijdrage leveren aan het sneller verkrijgen van innerlijke rust die noodzakelijk is om tot een goede nachtrust te komen.
Tenslotte worden er heel wat thuisoefenprogramma’s en adviezen meegegeven aan de patiënt en de ouder, zoals ook het invullen van een slaapdagboek en verscheidene oefeningen die hij/zij in samenwerking met de ouders kan uitgevoeren.