Psyche en voeding

Planning click to collapse contents 

STARTDATUM
07-06-2025
EINDDATUM
13-06-2025
LOCATIE/VENUE
TIJD
09:00-20:00


Inleiding/Introduction click to collapse contents 

Praktische  2-daagse cursus

 

Inleiding
 

De impact van het microbioom (darmflora / darmbacteriën) op ons brein is nog groter dan we dachten. Dat de conditie van de darmen niet alleen invloed heeft op de lichamelijke gezondheid, maar ook op het geestelijk welzijn was bij natuurgeneeskundig artsen en therapeuten al langer bekend, maar wordt nu ook in de reguliere wetenschap steeds steviger onderbouwd. Vroeger dachten wij dat al die microben vooral invloed hadden op de voedselvertering en verwerking. Dat de darmen ons tegen infecties beschermden via het eerstelijns immuunsysteem was bekend. Inmiddels weten we echter dat de darmen ook de werking van onze hersenen veranderen en ons denken beïnvloed. De verbinding tussen brein en darmen noemen we de ‘hersen-darm-as’. Slecht functionerende darmen maken onze psyche “ziek”. In deze cursus wordt geleerd hoe stoornissen zoals depressie, angst, autisme, ADHD, fobieën e.d. sterk kunnen verbeteren door een interventie met voeding en specifieke nutriënten. Hiervoor is inzicht en kennis nodig in de regelsystemen van het lichaam en hoe de darmen en het brein met elkaar verbonden zijn. De darm- en hersenfunctie zijn immers nauw met elkaar verweven.

Ons voedingspatroon is de afgelopen 50 jaar drastisch veranderd. Onze huidige voedingsstoffen hebben in aanvang een dopamine stimulerend effect. Het zijn de exorfinen (gluten / caseïne / soja), suikers en smaakversterkers en die dit effect veroorzaken. Exorfinen zijn opioïde achtige peptiden die een verslavend effect hebben. Consumptie hiervan zorgt op den duur voor een vermindering van de productie van endorfine en dopamine, waardoor in toenemende mate klachten kunnen ontstaan zoals Autisme Spectrum Stoornissen (AAS) en ADD / ADHD.

Inhoud/Content click to expand contents 

Doelstellingen/Objectives click to expand contents 

Toelatingsvoorwaarden/conditions of admission click to expand contents 

Datum/Data click to expand contents 

Lesuren/Timing click to expand contents 

Docent click to expand contents 

Accreditaties/Accreditation click to expand contents 

Studiepunten/Credits click to expand contents 

Studiegebied click to expand contents 

Cursusmateriaal/Hand-outs click to expand contents 

Diversen/Miscellaneous click to expand contents 

Testimonials click to expand contents