TCG - Gua Sha
Planning click to collapse contents
STARTDATUM
24-04-2026
24-04-2026
EINDDATUM
24-04-2026
24-04-2026
LOCATIE/VENUE
TIJD
15:00-21:00
15:00-21:00
Inleiding/Introduction click to collapse contents
Deze Praktijkdag bestaat uit 2 onderdelen : Gua sha en Ear Seading
Gua Sha is een eenvoudige techniek waarbij met een rond voorwerp (jadesteen, Chinese lepel, hoorn van een buffel) over de huid “geschraapt ”wordt. In Azië wordt het zowel in de praktijk van Traditionele Gezondheidszorg als door leken toegepast.
In het Westen is het vooral in de belangstelling gebracht door Arya Nielsen.
Gua betekent letterlijk schrapen en Sha verwijst naar de typische puntvormige bloedingen (petechiën).
Als de Gua Sha effectief is, dan verschijnt er een duidelijke roodheid van de huid in kleine onderhuids bloedingen wat Sha genoemd wordt. Dit is een positieve respons en brengt onmiddellijke verlichting van wind (zoals bij een stijve nek), vermindert hitte en inflammatie, elimineert kou en verlicht pijn zowel in de oppervlakkige als diepere lagen.
Gua Sha wordt toegepast bij acute en chronische problemen zoals kou en griep, koorts, hoofdpijn, indigestie, duizeligheid, gewrichtspijn, fibromyalgie en longproblemen. Een andere toepassing is bij gespannen en pijnlijke spieren en om moeheid en uitputting te verlichten.
Sha verschijnt wanneer Qi en bloed geblokkeerd zijn.
Ear Seading
De traditionele Chinese geneeskunde(TCG) is de laatste 50 jaar aangevuld door nieuwe vormen gebaseerd op microsystemen.
Microsystemen zijn somatopische velden die specifieke punten van overeenstemming omvatten. Microsystemen bevinden zich op afgebakende delen van het lichaam, voorbeeld op de oorschelp (auriculotherapie), de hoofdhuid (schedelacupunctuur)en de mondholte.
Het eerste microsysteem dat werd ontdekt begin jaren vijftig, was het systeem van specifieke punten op de oorschelp.
Tijdens deze cursus willen we jullie laten proeven van enkele belangrijke meesterpunten die je in de dagdagelijkse praktijk kan gebruiken als extra ondersteuning van je behandeling.
Hiervoor maken we gebruik van earseeds (oorzaadjes).
