Het menselijk lichaam past zich continue aan de omstandigheden van het moment aan. Zowel uitwendige als inwendige prikkels tot actie vragen constante nieuwe afregelingen van het menselijk systeem: specifieke stoffen moeten aangemaakt, verwerkt, uitgewisseld, opgeruimd of opgeslaan worden. Dit voor verdediging, energieaanmaak, weefselaanmaak en -herstel, …
Kortom: het menselijk lichaam is een complexe en constante bedrijvigheid van immens veel stoffen en acties die op elkaar afgesteld moeten raken, onder de meest uiteenlopende omstandigheden en noden. De hypothalamus is het brein achter deze complexe regelingen. De bijnieren en de thymus zijn hierbij cruciale instrumenten om de beoogde homeostase in de praktijk te brengen.
Zo zijn de bijnieren belangrijk voor de aanmaak van diverse hormonen, waaronder de ‘stresshormonen’, zoals adrenaline. De bijnierhormonen zijn essentieel voor onze gezondheid en spelen bij verschillende aspecten van onze stofwisseling een belangrijke rol.
Chronische stress is meestal een accumulatie van meerdere stressoren. Deze kunnen ons evenwichtssysteem verstoren of zelfs uitputten. De hypothalamus-hypofyse-schildklier-as, die de stress-as mee ondersteunt, kan hierdoor mee verstoord raken.
Een verstoorde stress-as kan een verlammend effect hebben op de weerstand en levensenergie, met klachten als aanhoudende vermoeidheid, het snel koud hebben, zich snel gestresseerd voelen, de dag op koffie proberen door komen, ...
De stress-as verstoring kan bovendien ook tal van andere organen in hun werking ondermijnen, met heel diverse symptomen tot gevolg. Voor het begrijpen van bovenstaande en andere zeer herkenbare symptomen zal dit seminar weer een bijzondere aanvulling zijn op uw professionele visie.