Thee & alcoholische tincturen

cursus opleiding

De cursus bestaat uit 2 grote delen, namelijk de kruidenthees en de alcoholische tincturen.Het vormt een startpunt tot latere verdieping in deze materie. Bovendien is de kennis van deze thees een ideale therapiemogelijkheid die zowel een acupunctuur-, een tuina, als een qigongbehandeling aanvult.

Jiu” verwijst naar diverse vormen van alcoholische dranken, zoals wijn, sherry, brandy en gedistilleerde likeuren. Als men geneeskundige kruiden toevoegt spreken we “Yao Jiu”
De alcoholische drank worden meestal gebruikt tijdens de winter en bij oudere mensen. 
Alcohol warmt het Midden, voedt de Qi, doet de klare Yang stijgen en versnelt het Bloed. Vandaar dat bij het aanbevolen wordt bij oudere mensen (zwakke Maag en Milt functie), welke algemeen een zwakke Qi en Xue circulatie hebben (koude handen en voeten. Ouderen hebben veelal aandoeningen van het type “stagnatie”, waarbij een “beetje” alcohol dan weer aanbevolen is, zoals bij reuma en andere Bi-syndromen.  
De alcoholische tincturen die in TCG worden gebruikt zijn eveneens weinig bekend in het westen. Door hun eenvoud en hun therapeutisch effect zijn ze gemakkelijk te gebruiken in een TCG-praktijk. 
Alcohol wordt best gebruikt bij “Koude” aandoeningen. 
Het werkt stijgend, vlottend, verwarmt of verhit en bevochtigt.