Postgraduaat Beroepstitel Verpleegkundige Gespecialiseerd in de Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg
Locatie/Venue
Campus Antwerpen
Inleiding/Introduction
Met dit postgraduaat voldoet u aan ...
De Vlaamse regelgeving inzake hoger onderwijs. Het hogeschooldecreet van 13 juli 1994 (B.S. 31.08.1994) bepaalt in artikel 18 aan welke voorwaarden een voortgezette opleiding moet beantwoorden.
De federale reglementering inzake de bijzondere beroepstitels. Het K.B. van 18 januari 1994 (B.S. 09.03.1994) geeft het algemene kader aan en het M.B. van 19 april 2007 bepaalt de criteria voor toekenning van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg.
De opleiding heeft een modulaire opbouw. Indien alle modules met succes beëindigd zijn, kan men de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg aanvragen.
Een opleiding van de Hogeschool West-Vlaanderen Howest
HOWEST ACADEMY
Inhoud/Content
Het theoretisch deel (450 uur of 30 ECTS) is modulair opgebouwd
- Biomedische wetenschappen met betrekking tot intensieve zorg en spoedgevallenzorg: fysiologie en fysiopathologie, therapie en preventie van complicaties.
- Verpleegkundige wetenschappen met betrekking tot intensieve zorg en spoedgevallenzorg: algemene medische spoedgevallen, traumata en fysieke agressie, nierinsufficiëntie en zware infecties, til- en transporttechnieken, hygiëne, veiligheid en werkorganisatie.
- De biomedische en verpleegkundige wetenschappen worden gestructureerd op basis van de orgaansystemen die de basis vormen voor het klinisch redeneren op een afdeling spoedgevallen en intensieve zorgen.
- Apparatuur en materiaal voor intensieve zorg en spoedgevallenzorg
- Sociale en humane wetenschappen met betrekking tot intensieve zorg en spoedgevallenzorg: psychosociale aspecten in bijzondere situaties, omgangskunde en psychosociale hulpverlening, wetgeving en beroepsethiek.
Praktisch deel (450 uur of 30 ECTS)
Het praktische deel bestaat uit praktijkstages (praktijkstage 1 en 2) op erkende diensten spoedgevallen en intensieve zorgen. De stages behoren tot het klinisch onderwijs. In totaal zijn 450 uren (wettelijk) stage voorzien, waarvan:
- 200 uren in een erkende spoedgevallendienst;
- 200 uren in een erkende dienst voor intensieve zorgen;
- 50 uren, vrij in te vullen zowel binnen als buiten het ziekenhuis, door verpleegkundige zorgen uit te oefenen bijvoorbeeld bij een erkende “ambulancedienst”.
Toelatingsvoorwaarden/conditions of admission
De opleiding bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg richt zich tot:
- Bachelors in de Verpleegkunde die zich wensen te specialiseren in intensieve zorg en spoedgevallenzorg met het oog op het verwerven van de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg;
- Bachelors in de Verpleegkunde die reeds functioneren in een dienst intensieve zorgen of spoedgevallenzorg en via dit postgraduaat de bijzondere beroepstitel willen behalen;
- Gegradueerde verpleegkundigen (HBO5) die zich wensen te specialiseren in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg met het oog op het verwerven van een bewijs van navorming in de intensieve zorgen en spoedgevallenzorg.
Locatie/Venue
Campus Antwerpen
Datum/Data
- Het contactonderwijs wordt eenmaal per week georganiseerd. De lessen worden gegeven door specialisten binnen hun vakgebied.
- De lesdagen gaan telkens door op vrijdag van 8u tot (ten laatste) 17u in Campus Brugge Station - RSS5.
- De eerste lesdag vindt plaats op vrijdag 10 september 2021 om 9u.
Lesuren/Timing
- De lesdagen gaan telkens door op vrijdag van 8u tot (ten laatste) 17u in Campus Brugge Station - RSS5.
Docent

- Verpleegkundige
- Opleidingscoördinator HOWEST
Studiepunten/Credits
60 = Een studiepunt is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en examenactiviteiten en waarmee de studiebelasting van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt
Cursusgeld/Fee
1080 €
KMO-P
Deelnemers uit het Vlaamse gewest kunnen gebruik maken van de KMO-portefeuille.
Studiegebied
Hoger Onderwijs Postgraduaat HOWEST, Westerse Gezondheidszorg ICZO
Voertaal/Language
Nederlands
Diversen/Miscellaneous
-
Getuigschrift
-
Wie slaagt voor het programma van 60 studiepunten (alle modules), behaalt het getuigschrift van Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg.
-
Met dit getuigschrift kun je de bijzondere beroepstitel aanvragen
-
-
Cursusmateriaal (PowerPoint) wordt digitaal aangeleverd via het elektronische leerplatform Leho.
-
Het inschrijvingsgeld bedraagt 1.080 euro (980 euro inschrijvingsgeld + 100 euro administratieve kost) voor 60 studiepunten. Wens je de opleiding te spreiden over 2 jaar, dan bedraagt het inschrijvingsgeld 640 euro (540 euro + 100 euro administratieve kost). De betaling moet gebeuren via overschrijving. Je bent pas definitief ingeschreven na betaling. De uiterste inschrijfdatum is 3 september 2021.
Infomoment Opleidingen ICZO vzw
-
20/08/2022
Dry Needling & Acupunctuur
Diplomagerichte Opleidingen tot
Westerse Medische Basiskennis
Partners in Education













Bachelor opleidingen in de Gezondheidszorg Howest
Nieuwsbrief
Inschrijven hier
Hiermee kan u zich gratis abonneren op onze periodieke nieuwsbrieven. De informatie die u doorgeeft zal enkel voor dat doel gebruikt worden
Stand firma Campus Antwerpen
-
17/09/2022 : Schwa Medico
-
01/10/2023 : BioLife
-
08/10/2022 : Nutergia te Brugge
-
03/12/2023 : Biolife
-
12/11/2022 : Vitals
-
19/11/2022 : Vitals te Brugge
Vacatures
Regio Heers (Limburg). Christina Feruglio - 0494/46.57.47