Brugprogramma Verpleegkunde
Locatie/Venue
Campus Brugge
Inleiding/Introduction
De brugopleiding verpleegkunde laat je toe om je als verpleegkundige nog verder te verdiepen in je vak, meer kennis te verwerven en te groeien in je job.
Binnen Howest doen we dit via een apart curriculum voor brugstudenten – voortbouwend op de geziene inhouden in de HBO5- of graduaatsopleiding - en via een specifieke didactische aanpak gericht op werkstudenten of studenten met reeds heel wat praktijkervaring.
Een opleiding van de Hogeschool West-Vlaanderen Howest
HOWEST ACADEMY
Inhoud/Content
Het programma van de brugopleiding Verpleegkunde is – net als dat van de bachelor Verpleegkunde – opgebouwd aan de hand van de verpleegkundige rollen uit het federale beroepsprofiel. Op sommige rollen wordt echter dieper ingegaan dan op andere, afhankelijk van de voorkennis die studenten al opdeden in de HBO5- of graduaatsopleiding. Zo zal bij de rol van patient advocate direct ingegaan worden op moeilijke communicatie en moeilijke samenwerkingsrelaties, aangezien de basis hiervan aan bod kwam in de HBO5- of graduaatsopleiding Verpleegkunde.
De rol van klinische zorgexpert komt aan bod in de leerlijn basiswetenschappen en verpleegkundige wetenschappen, die een groot deel van de opleiding uitmaakt. Brugstudenten dienen zich verder te verdiepen in de fysiologie, de pathologie, de farmacologie en de bijhorende verpleegkundige observaties en interventies. De verschillende zorgdomeinen komen hierbij aan bod. Aangezien de Vlaamse opleiding verpleegkunde generalistisch is, dienen studenten op alle zorgdomeinen voorbereid te worden. Een verdieping in deze zorgdomeinen is dus noodzakelijk. Daarnaast wordt sterk ingezet op het klnisch redeneren . Binnen de opleidingsonderdelen proactief verplegen worden studenten verpleegkunde getriggerd om de opgedane kennis te gebruiken om te redeneren over al dan niet complexe situaties (van eenvoudige situaties naar complexe situaties). Eerst wordt geredeneerd a.d.h.v. de parameters van de patiënt. Studenten maken daarbij kennis met ISBARR en EWS, zaken die in het werkveld meer en meer geïntroduceerd worden. In het vervolg gaan we respectievelijk in op meer acute en intensieve situaties en op situaties/cases uit de eigen werkcontext.
In de leerlijn sociale wetenschappen wordt dieper ingegaan op de rol van patient advocate. Deze inzichten pas je ook toe in de praktijk.
De rol van kwaliteitspromotor wordt benadrukt door de aandacht voor evidence-based nursing en het verankeren van wetenschappelijke inzichten in de praktijk. We leren je wetenschappelijke literatuur opzoeken, interpreteren en gebruiken om zo de kwaliteit van zorg te verbeteren en routinematig handelen tegen te gaan.
Als professionele ontwikkelaar leer je reflecteren en kritisch kijken naar jezelf én de verpleegkundige praktijk. Naast je klinische blik word je in de brugopleiding Verpleegkunde aan Howest ook gestimuleerd om kritisch te kijken naar de praktijk, en aan de slag te gaan met de verworven inzichten.
In de opleidingsonderdelen persoonlijk ontwikkelingsplan leer je de opgedane inzichten toe te passen in de praktijk door middel van opdrachten, zodat je stap voor stap kan groeien in de bovengeschetste rollen. Een mentor begeleidt je doorheen dit proces. De opdrachten zijn daarenboven een heel goede voorbereiding op de bachelorproef. Doorheen de begeleiding en het maken van opdrachten groeien studenten stap voor stap in de benodigde competenties voor het schrijven van een bachelorproef.
“Door de opdrachten te maken, leer je stilstaan bij jezelf en bekijk je je handelen met een kritische blik. Het is goed dat we stilstaan bij wat we dagdagelijks doen.” (Student brugopleiding naar aanleiding van een focusgroep ter optimalisatie van het programma)
Doelstellingen/Objectives
Curriculum en didactische aanpak
Vanuit deze ervaring kozen we er jaren geleden reeds voor om een apart programma voor deze doelgroep op te zetten, waardoor we kunnen inspelen op de specifieke voorkennis, behoeften en ervaringen van deze studenten.
Doordat brugstudenten meestal werkzaam zijn in een variëteit aan contexten kunnen de lesgevers dankbaar gebruik maken van deze expertise. In hoorcolleges wordt bijgevolg frequent bevraagd hoe dit in de praktijk gebeurt, en worden de verschillende praktijken kritisch onder de loep genomen. Daarnaast worden in de opleidingsonderdelen persoonlijk ontwikkelingsplan de theoretische inzichten in de praktijk geïmplementeerd. Daarbij wordt het leren van elkaar bevorderd door het werken in kleine groepjes. Op die manier is er een continue kruisbestuiving van theorie en praktijk mogelijk, wat zorgt voor een bredere verankering van het leren.
Dat betekent niet dat het gemakkelijk is. Je moet gemotiveerd zijn en je moet ervoor werken.” (alumnus)
Daarnaast is er ook een coördinator specifiek voor de brugopleiding Verpleegkunde, die tijdens de lesdagen steeds aanwezig is om eventuele vragen te beantwoorden. Voor de opdrachten inzake het persoonlijk ontwikkelingsplan wordt er ook een mentor toegewezen, die individuele feedback en begeleiding kan bieden. Beschikbaarheid en laagdrempeligheid zorgen voor een gemakkelijk contact en korte lijnen tussen lector en student.
In de brugopleiding Verpleegkunde aan Howest Brugge is er vanaf dag één een koppeling van theorie aan praktijk. Werken als verpleegkundige of stage lopen is bijgevolg essentieel. Als aan bepaalde voorwaarden voldaan is, kan je stage lopen op de eigen werkvloer. Deze stage is gekoppeld aan de leerlijn persoonlijk ontwikkelingsplan. Elke stage/elk semester wordt er gefocust op specifieke competenties om je verder in te verdiepen. Voor niet werkenden – of voor wie niet aan de voorwaarden voldoet – kan er gekozen worden voor een stage op een andere werkvloer. Deze stages worden in samenspraak met de coördinator van de brugopleiding en de stagecoördinator bepaald
Toelatingsvoorwaarden/conditions of admission
Als HBO5- of graduaatsverpleegkundige kan je uiteraard reeds als zorgverlener aan de slag, en verricht je heel waardevol werk. Met een diploma van bachelor in de verpleegkunde na HBO5 of graduaat gaan er echter nog meer deuren open. Door zich nog verder te verdiepen in de job, krijgen studenten doorheen de opleiding vaak kansen aangeboden. Zo worden brugstudenten vaak gevraagd om bijvoorbeeld op hun werk deel te nemen aan werkgroepen in het kader van kwaliteitszorg of om door te groeien naar een rol als referentieverpleegkundige of adjunct hoofdverpleegkundige. Daarnaast merken we dat vele studenten door de opleiding getriggerd worden om zich nog verder te gaan specialiseren en een postgraduaat te volgen of zelfs een masteropleiding. De brugopleiding volgen zorgt dus voor meer carrièremogelijkheden!
Locatie/Venue
Campus Brugge
Docent

- Lector Brugprgramma Verpleegkunde
KMO-P
Deelnemers uit het Vlaamse gewest kunnen gebruik maken van de KMO-portefeuille.
Studiegebied
Hoger Onderwijs - Navorming, Westerse Gezondheidszorg
Voertaal/Language
Nederlands
Testimonials
""Deze opleiding heeft mij de mogelijkheid gegeven om mijn beroep nog vakkundiger uit te oefenen. Daarvoor wist ik 'wat' en 'hoe' maar vandaag weet ik ook 'waarom' ...”
Infomoment Opleidingen ICZO vzw
-
25/06/ 2022
-
20/08/2022
Dry Needling & Acupunctuur
Diplomagerichte Opleidingen tot
Westerse Medische Basiskennis
Partners in Education













Bachelor opleidingen in de Gezondheidszorg Howest
Nieuwsbrief
Inschrijven hier
Hiermee kan u zich gratis abonneren op onze periodieke nieuwsbrieven. De informatie die u doorgeeft zal enkel voor dat doel gebruikt worden
Stand firma Campus Antwerpen
-
17/09/2022 : Schwa Medico
-
08/10/2022 : Nutergia te Brugge
-
12/11/2022 : Vitals
-
19/11/2022 : Vitals te Brugge
Vacatures
Regio Heers (Limburg). Christina Feruglio - 0494/46.57.47